Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi(26.10), la Palatul Victoria, o întrevedere cu preşedintele Republicii Polone, Bronisław Komorowski. Şeful statului polonez efectuează o vizită oficială în România, al cărei punct central este reprezentat de semnarea Planului de Acţiune care cuprinde măsuri şi proiecte concrete de cooperare în cadrul Parteneriatului Strategic româno-polon încheiat cu un an în urmă.
Şeful Executivului a salutat semnarea Planului de Acţiune, pe care l-a apreciat drept „o oportunitate extraordinară pentru a concretiza Parteneriatul strategic româno-polon”.
Forumul Economic Româno-Polon va reprezenta un bun prilej pentru consolidarea cooperării în plan economic, a declarat primul-ministru, subliniind în acelaşi timp că cele două ţări împărtăşesc o multitudine de obiective comune la nivel european. În context, şeful Executivului şi-a exprimat sprijinul deplin pentru obiectivele pe care Polonia şi le-a propus pentru mandatul la preşedinţia Consiliului UE pe care îl va deţine în semestrul al doilea al anului viitor, după Ungaria. Politica fiscală şi reforma bugetară la nivelul UE, respectiv Politica Agricolă Comună, politica de coeziune şi implementarea Strategiei UE 2020 sunt doar câteva dintre temele de interes comun abordate în cadrul întrevederii.
Referitor la aderarea la Spaţiul Schengen, obiectiv pentru care România şi-a asumat ca termen luna martie 2011, primul-ministru Emil Boc a mulţumit Poloniei pentru sprijinul acordat până acum în eforturile de îndeplinire a acquis-ului Schengen şi a declarat că ţara noastră este pe deplin conştientă de rolul pe care îl are ca ţară care asigură frontiera externă a UE.
„România nu cere niciun fel de concesii în privinţa evaluării sale. Suntem pregătiţi să îndeplinim toate criteriile tehnice, dar nu dorim ca decizia la nivelul UE să fie legată de alte probleme care nu au legătură cu condiţiile specifice”, a declarat premierul Emil Boc.
„Faptul că România va îndeplini toate cerinţele tehnice trebuie să fie un factor decisiv în procesul de evaluare la nivelul UE”, a afirmat, la rândul său, preşedintele polonez Bronisław Komorowski.
Întrevederea primului-ministru Emil Boc cu preşedintele polonez Bronisław Komorowski a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii privind măsurile de reformă şi de relansare economică. Accentul a fost pus pe rolul major al absorbţiei fondurilor europene în relansarea economică şi pe faptul că România are de învăţat din experienţa Poloniei în acest domeniu. Criza este o ocazie bună pentru a face şi o reformă profundă a statului, au fost de acord cei doi oficiali, context în care primul-ministru a prezentat pe scurt reformele pe care Guvernul român le aplică în privinţa sistemului public de pensii, salarizării în sistemul bugetar, descentralizării spitalelor, educaţiei şi justiţiei.
„Scopul acestor reforme este tocmai de a fructifica acest avantaj al accesului la fonduri europene, pentru a avea creştere economică. De aceea, Guvernul român şi-a propus ca prioritate pentru 2011 asigurarea cofinanţărilor pentru proiectele europene. Scopul este să avem resurse pe care să le direcţionăm cu prioritate către investiţii şi crearea de locuri de muncă şi să renunţăm la acele politici populiste care au secătuit bugetul de stat”, a declarat premierul Emil Boc. În privinţa absorbţiei fondurilor europene, primul-ministru a menţionat că România a avut dificultăţi în atragerea acestor bani în primii doi ani după aderarea la UE, în condiţiile în care în decembrie 2008, la începutul mandatului actualului Guvern, doar un program din cele şapte programe operaţionale sectoriale era auditat de către Comisia Europeană.
Şeful statului polonez a apreciat, în acest sens, că România are o perspectivă bună dacă menţine ritmul reformelor începute şi a menţionat importanţa întăririi colaborării bilaterale pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare economică.
Nessun commento:
Posta un commento